سری محصولات خانواده سرفیس از سال 2012 تاکنون توانستهاند جایگاه خودشان را در میان دنیای کامپیوترهای ویندوزی قابل حمل باز کنند. این دستگاهها معمولاً از جدیدترین پردازندههای سری Corei5 و Corei7 مدل U استفاده میکنند که از لحاظ قدرت پردازشی در حد بسیار خوب و قابل توجهی هستند.
سرفیسها میتوانند تمامی وظایف یک کامپیوتر ویندوزی دسکتاپ و همراه را به خوبی انجام دهند با این حال مسائلی نظیر نگرانی در مورد مصرف باتری، کاهش مصرف منابع در حین استفاده از برنامهها و همچنین خرید لایسنس باعث میشود تا بسیاری از کاربران این مجموعه دستگاهها تصمیم به استفاده از برنامههای اوپن سورس و جایگزین بهجای برنامههای پرمیوم بگیرند.
برنامههای جایگزین و اوپن سورس معمولاً به صورت رایگان عرضه میشوند و حتی در صورتی که نیاز به خرید لایسنس داشته باشند، قیمت کمتری به نسبت معادلهای تجاری خود دارند. این برنامهها بسیاری از کارهای معادلهای تجاری خودشان را با مصرف کمتر منابع، و در نتیجه آن مصرف کم الکتریسیته انجام میدهند و میتوانند عمر باتری کمتری را انجام دهند.
در این مطلب سعی داریم تا 6 برنامه جایگزین برای محیط کاربری ویندوز 10 و دستگاههای سرفیس را معرفی کنیم:
– معادلهای مجموعه نرم افزاری آفیس
نرم افزار آفیس و برنامههای زیر مجموعه آن، در حقیقت مهمترین نرم افزار های یک دستگاه همراه پس از سیستمعامل و مرورگر اینترنت بهحساب میایند. این نرمافزارها امکان مدیریت، ساخت و ویرایش اسناد را میدهند و انجام بسیاری از کارهای روزمره و تجاری را بر عهده میگیرند. با این حال شاید به دلایل مختلف، از عدم علاقه به محیط مایکروسافت آفیس گرفته تا قیمت گران لایسنس و همچنین علاقه به برنامههای متن باز، برخی از افراد مجموعه نرم افزار های جایگزین را انتخاب کنند. در این مطلب، سه مجموعه نرم افزار جایگزین را پیشنهاد میکنیم:
- LibreOffice
اگر از طرفداران پرو پا قرص سیستمعاملهای مبتنی بر هسته GNU/Linux باشید، حتماً تجربه کار با LibreOffice را داشته اید. این مجموعه نرم افزاری در زبانهای C++، جاوا و پایتون نوشته شده است و پشتیبانی کاملاً مناسبی از زبان فارسی دارد.
از لحاظ لایسنس و حق استفاده، لیبرآفیس از لایسنسهای GPL و Apache بهره میبرد و استفاده از آن کاملاً رایگان است.
مهمترین مزیت استفاده از لیبرآفیس بهجای مایکروسافت آفیس، مصرف کمتر فضا برای ذخیرهسازی و حافظه رم است که به اجرای سریعتر آن کمک شایانی میکند. لیبرآفیس تمامی برنامههای مختلف آفیس نظیر پردازشگر کلمه، صفحه گسترده، برنامه ارائه سمینار و کنفرانس، مدیریت فرمولهای ریاضی و … را دارد.
- OpenOffice.org
یکی از قدیمیترین معادلهای اوپن سورس مجموعه نرم افزارهای آفیس است که انتشار اولیه آن به 15 سال قبل بازمیگردد. اوپن آفیس علاوه بر رایگان بودن، مزیتهایی نظیر حجم اجرایی کم و محیط سادهتر را دارد که میتواند از لحاظ مصرف منابع سختافزاری حتی بهینهتر از لیبرآفیس کار کند.
اوپن آفیس برای مدیریت ویرایش برخی از فرمتها نظیر odt و csv حتی بهتر از مجموعه نرم افزاری مایکروسافت آفیس عمل میکند. علاوه بر اینکه اوپن آفیس تنها 150 مگابایت حجم حافظه داخلی را اشغال میکند.
- Google Doc
مهمترین مزیت مجموعه نرم افزار های دفتری گوگل که با عنوان گوگل Docs عرضه میشوند، Cloud Based بودن آنها است. این مجموعه نرم افزاری بهعنوان افزونههایی روی گوگل کروم نصب میشوند که در هرلحظهای که آنلاین باشید، اسناد در حال ویرایش را در فضای ابری گوگل درایو ذخیره میکنند تا دیگر نگرانی از دست دادن و ذخیره آنها را نداشته باشید.
استفاده از ابزارهای دفتری گوگل بسیار آسان بوده و بهراحتی از تمامی پلتفرمهای همراه و دسکتاپ در دسترس خواهد بود. شاید مهمترین نگرانی در مورد این ابزار، مصرف بیش از حد مرورگر کروم از حافظه رم باشد، با این حال بسیاری از کاربران حتی با وجود این مسئله، باز هم از مرورگر کروم استفاده میکنند. به همین دلیل کاربران کروم میتوانند بدون نصب نرم افزار دیگر، فایلهای اسناد مختلف را ساخته و آنها را ویرایش کنند.
– ویرایش عکس و صدا
- GIMP
نصب نرم افزار فتوشاپ، آن هم برای یک ویرایش ساده و نیمهحرفهای شاید آنقدر اقتصادی نباشد، حتی اگر از لایسنس رسمی این نرم افزار استفاده نکنید، باز هم به دلیل اشغال فضای یاد ذخیرهسازی SSD در دستگاههای سرفیس باعث میشود تا بهرهوری از فتوشاپ به صرفه نباشد.
نرم افزار متن باز و رایگان GIMP علاوه بر اینکه منابع سختافزاری کمتری را برای اجرا به کار میگیرد، آپشن ها و گزینههای ویرایشی آسانتری به نسبت فتوشاپ دارد. همین مسئله میتواند مهمترین خاصیت GIMP باشد چراکه برای تغییر چندلایه ساده یا کراپ کردن یک عکس، دیگر نیازی به انجام فرایندهای پیچیده فتوشاپ نیست و در عین حال مصرف رم و پردازنده دستگاه شما به طرز قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
- Audacity
یک نرم افزار جایگزین برای Adobe Audition که حتی بسیاری از افراد حرفه هم از آن استفاده میکنند. فایل نصب کنند Audacity تنها 20 مگابایت حجم دارد و به صورت کاملاً تصویری و ساده میتواند امکانات زیادی برای ویرایش یک فایل صوتی را در اختیارتان قرار دهد.
ویرایش یک فایل صوتی همیشه برای میکس و مسترینگ یک موسیقی نیست، در برخی موارد تنها برای برش بخشی خاص، اعمال یک افکت صوتی و یا حتی ساخت یک رینگتون به این نرم افزار نیاز خواهید داشت. Audacity میتواند با ارائه آپشن های مختلف ویرایش فایلهای صوتی، کمترین حجم از دستگاه شما را اشغال کند. با Audacity کم حجم میتوانید بهراحتی پادکست خودتان را ضبط کنید و پس از ویرایش و میکس، آن را برای انتشار آماده کنید.
- Inkscape
نرم افزاری معادل و متن باز برای Adobe Illustrator که میتواند تمام طراحیهای وکتوری شما را به صورت رایگان انجام دهد. اینک اسپیس یک نرم افزار حرفهای رایگان است که میتواند برای ویرایش گرافیکی فایلهای وکتوری به کار رود. این نرم افزار برای سه سیستمعامل ویندوز، مک او اس ایکس و لینوکس به صورت رایگان عرضه میشود و میتواند بهراحتی و بدون تهیه لایسنس یا کرک کارهای طراحی شما را انجام دهد.